Dlouhá polévka nejen v MEZIDOBÍ

Možná znáte nebo si vzpomínáte na moudrost našich babiček, které léčily nemoci silným vývarem z kostí, slepičí polévkou nebo dalšími „jednoduchými“, ale velice účinnými recepty.

Správně připravený vývar z kostí je velmi prospěšný našemu tělu. Dá se říct až všelék, který nás staví na nohy. Pojďme prozkoumat podrobněji tuto tzv. dlouhou polévku.

Jak přesně působí na naše tělo?

Pomáhá „nakopnout“ imunitní systém. Snižuje zánětlivé procesy v těle u virových onemocnění, lahodí celému trávicímu traktu, posiluje kosti a ledviny (základní životní energii) a mnoho dalších benefitů …

Ale má to jednu podmínku!

Jedině velmi pomalý var – minimálně 8 hodin a může trvat klidně až 24 hodin – způsobí, že se z kostí uvolní léčivé látky. Mezi nimi nalezneme kolagen, minerály a další velmi důležité látky příznivě působící na naše zdraví i psychiku.

Kolagen a želatina podporují růst vlasů, regeneraci a zdravý vzhled kůže a pomáhají udržovat pevné nehty.

Další látky, které se uvolňují, příznivě působí na syndrom dráždivého tračníku. Od bolesti břicha, nadýmání a poruchy stolice – dokáže vývar ulevit těmto projevům.

Nastává také přirozená detoxikace těla – podporuje zažívání a správné vylučování žaludečních šťáv.

Udržuje správnou hladinu krevního tlaku (především snižuje tlak). Želatina podporuje zdravé trávení, chrání a zaceluje žaludeční i střevní stěny.

Polévka obsahuje vápník, hořčík, sodík, fosfor – blahodárně působící na imunitu, nervy a křeče.

Při pocení a horečce se rychleji vyplavují z těla různé toxiny.

Dokonce je i klinicky potvrzeno, že chrupavky, želatina a další látky, obsažené v domácím vývaru z kostí, mohou předcházet poruchám trávení, autoimunitnímu onemocnění, odvápnění kostí

Uvolněné látky také napomáhají regeneraci krevních buněk a pokud přidáme do polévky zeleninu a koření, dostaneme do vývaru další velmi důležité, výživné látky.

Pokud do polévky přidáme další potraviny, které podporují imunitu – její léčivý účinek ještě zvýšíme.

Například houby, mrkev (vitamin A, E, vláknina, zinek, hořčík a další stopové prvky), česnek – nejlépe syrový (přírodní antibiotikum, likviduje viry a plísně), celer (je důležitý zdroj antioxidantů, snižuje riziko zánětů i srdečních chorob, podporuje imunitní systém), červená řepa (snižuje krevní tlak – uvolňuje a rozšiřuje cévy, to se hodí i při horečce), zázvor (antibakteriální a antivirové účinky), pepř (pomáhá zlepšit zažívání, antioxidant, antibakteriální), kurkuma je všelék (mmj. snižuje záněty kloubů a šedý zákal), můžete přidat i mořské řasy, které obohatí vývar o další minerály.

A jednoduše závěrem …

Pokud uvaříme poctivý vývar z kostí a kořenové zeleniny, doplněný čerstvým nebo sušeným kořením prokážeme našemu tělo nádhernou službu.

Dlouhý vývar – tzv. dlouhou polévku můžeme uvařit kdykoliv, ale pokud jsme nemocní, vyčerpaní, máte oslabenou imunitu, únavový syndrom, chronické nemoci – je to na velmi žádoucí. Polévka je vhodná i po porodu a v přechodu. A samozřejmě také v období MEZIDOBÍ ZEMĚ, kdy se posiluje imunita a ledviny.

Jen nezapomeňte – tento až téměř fyziologický roztok se vytvoří jen v případě, pokud necháte polévku mírně probublávat minimálně 8 hodin.

Tak vzhůru do polévky, ať se daří.

Mou vášní je Feng Shui a mým posláním je ukazovat lidem, jak si skrze prostor mohou plnit své sny. Prostor k nám promlouvá 24/7, chcete-li vědět jak, stáhněte si ZDARMA - eBook - Co nám domov říká? >> Další informace a inspirace naleznete ve FB skupině Krása a harmonie aneb Feng Shui, bylinky tvoření>>